Budúcnosťou našej civilizácie je vraj Metaverzum. Čo presne však slovo Metaverzum znamená a prečo sa ho zrejme tak skoro nedočkáme?

Matej Koreň

06.05.22 13:25

Čas čítania 03:20

Metaverzum

Zdieľať tento článok:

Zdroj: Tumisu / Pixabay

Ak ste človekom, ktorý pravidelne využíva internet a prostredníctvom neho hľadá informácie, určite ste sa už stretli s pojmom Metaverse (Metaverzum). Hovoria o ňom technologické spoločnosti, vývojári hier ale napríklad aj zástancovia kryptomien. Čo to však Metaverzum je? Ako si to má človek predstaviť a prečo sa o ňom zrazu tak horlivo diskutuje? Na to všetko nájdete odpoveď v tomto článku. Čítajte ďalej.

Tento článok a seriál VÚB Safe Point ti prináša VÚB banka.

Pojem Metaverzum bol po prvýkrát použitý v sci-fi románe Snow Crash z pera spisovateľa Neala Stephensona z roku 1992. Ten zahŕňal témy ako vedu, počítače, antropológiu, kryptografiu, filozofiu a mnohé ďalšie, pričom ich spájal do jedného veľkého celku. Tým bol na svoju dobu veľmi vizionársky. A presne to je problémom dnešnej doby v súvislosti s pojmom Metaverzum. Človek sa snaží pochopiť pojem, ktorý je hudbou budúcnosti. Je to, akoby ste sa osobe v 80. rokoch 20. storočia snažili vysvetliť pojem internet vo forme, akú má dnes. Keby sme to ale mali zjednodušiť, tak Metaverzum je v podstate forma filmového Matrixu. Jediným rozdielom je, že kým v Matrixe bol človek v zajatí, Metaverzum by používal dobrovoľne.

Čo je to Metaverzum?

Metaverzum je komplexný virtuálny 3D svet poprepájaný službami pomocou siete. Mnohí ho preto aj označujú za budúcnosť internetu. Ak je človek hráčom hier, tak zrejme najvýstižnejším prirovnaním by bol pojem MMO (Massively Multiplayer Online Game). Ide o tituly, ktoré majú vystavaný rozsiahly virtuálny svet, kde môžete komunikovať, hrať sa, bojovať, nakupovať si oblečenie či predmety, alebo jednoducho navštevovať koncerty.

Spoločnosti ako Microsoft alebo Facebook (ktorá sa v roku 2021 premenovala na spoločnosť Meta Platforms) vidia budúcnosť internetu, služieb a ľudstva všeobecne práve v takomto virtuálnom prepojení. Každý človek by mal svojho avatara (digitálna iterácia človeka v online svete), ktorí by ho v Metaverze reprezentoval, ľudia by sa mohli virtuálne spoznávať, stretávať, nakupovať, pozerať spolu filmy alebo interagovať so skutočným svetom prostredníctvom rozšírenej reality. Celá táto predstava znie úplne nadpozemsky, ale skôr, než sa pre túto ideu nadchnete, poďme sa pozrieť na jej problematickú časť a problémy, ktoré jej (zatiaľ) bránia v tom, aby sa z nej stala realita.


Zdroj: julientromeur / Pixabay

Základné prvky Metaverza sú tu s nami už niekoľko rokov, ale jeho praktická rovina je zatiaľ v nedohľadne

Metaverzum si vyžaduje zapojenie všetkých zmyslov človeka. Pre zvuk tu máme slúchadlá, ktoré by mali poskytovať čo najvernejší Hi-Fi zvuk. Hmat by potom sa zrejme mohol vyrieišiť akýmsi oblečením alebo rovno oblekom s haptickou odozvou. AR a VR okuliare síce pre potreby zraku už nejakú tú dobu existujú, ale pokiaľ ich nosíte dlhšiu dobu, tak vás tlačia, rozlíšenie displejov stále nie je dostatočne jemné, aby dokázalo evokovať realitu a mnohým ľuďom je pri ich nosení zle alebo sa im točí hlava, za čo môže fakt, že kým váš mozog si myslí, že sa hýbete, vaše telo ostáva viac-menej statické. A v neposlednom rade tu máme čuch a chuť, čo sú zmysly, pre ktoré sa podobné zariadenia, ktoré by boli dostupné, ešte nepodarilo vyvinúť.

Problémom je aj to, že hoci tu softvérové a hardvérové prvky Metaverza s nami sú už nejaký ten rok, fungujú oddelene a stále sa ich nepodarilo prepojiť do jedného funkčného celku. Predstavte si to ako keď si zakúpite nejaký skin vo Fortnite, ale nemôžete ho použiť napríklad vo World of Warcraft. Každá platforma jednoducho funguje na vlastných princípoch. V neposlednom rade však vyvstáva otázka v rámci bezpečnosti používateľov Metaverza. Hoci najhlasnejším zástancom tohto nápadu je spoločnosť Meta (Facebook), najmä v posledných rokoch ich sprevádza jeden škandál za druhým týkajúci sa úniku dát a narušovaniu bezpečnosti používateľov.


Zdroj: xresh / Pixabay

Idea Metaverza je extrémne zaujímavá, no bude si vyžadovať ešte veľa rokov výskumu a riešení problémov

Hoci znie idea Metaverza (najmä pre fanúšikov digitálneho sveta a produktov) akokoľvek lákavo, musíme skonštatovať, že tento veľkolepý nápad je momentálne na svojom začiatku. V nasledujúcich rokoch a desaťročiach budú potrebné obrovské investície do vedy a výskumu a najmä spájanie síl technologických gigantov, aby vytvorili koridor pre myšlienku kybernetického Metaverza.

Ako sme spomínali v úvode, aj človeku z 80. rokov 20. storočia by ste márne vysvetľovali pojmy ako sociálne siete, chatové aplikácie, e-shopy, mobilné bankovníctvo a podobne. Mali svoj analógový svet a život v ňom. Digitálizácia však v posledných desaťročiach ľudstvu uľahčila život. A ak sa raz v budúcnosti dostane na Metaverzum, ktoré by život jednotlivcov mohlo posunúť ešte o level vyššie, budeme len dúfať, že z tejto myšlienky dokážu technologické spoločnosti vyťažiť pre ľudstvo ako druh to najlepšie.

Pokiaľ sa zaujímate o hry a čokoľvek, čo s nimi súvisí, sledujte naše ďalšie články, ktoré vám prináša VÚB banka. Dozviete sa niečo o skin tradingu, Metaverse alebo crowdfundingu v hrách. Sledujte taktiež podstránku VÚB Safe Point, kde nájdete tipy a triky o bezpečnosti na internete.


Zdieľať tento článok: