Aké monetizačné modely hier poznáme a čo znamenajú?

Štefan Švec

06.05.22 13:26

Čas čítania 05:00

Herné modely

Zdieľať tento článok:

Zdroj: YZONE.sk

Poznáme mnoho herných platených modelov ako napríklad P2W, F2P, B2P, P2P a podobne. Rozoberieme si, čo každá z týchto skratiek znamená a ako ovplyvňuje našu hernú skúsenosť. Vrhnime sa teda na to.

Najprv by sme mohli rozdeliť monetizačné modely na platené a bezplatné. Tieto dve základné kategórie sa členia ešte hlbšie. Začnime bezplatnými hernými modelmi, ktoré sa možno len zdajú byť zadarmo, aby prilákali nových hráčov.

Tento článok a seriál VÚB safepoint ti prináša VÚB banka.

F2P – Free to Play alebo takzvaný Freemium

Free to Play sú herné tituly, ktoré si všetci môžeme stiahnuť úplne zadarmo a ihneď skočiť do hry. Tento model je primárne preferovaný vývojármi mobilných hier alebo ázijskými spoločnosťami, nie však všetkými. Môžete hrať síce bezplatne, ale je tam implementovaný takzvaný herný obchod, v ktorom si môžete kúpiť rôzne predmety od kozmetických prvkov až po posilňovanie si svojej postavy. Nakoľko vývojári umožňujú hrať ich výtvor zadarmo, tak musia z nejakého iného zdroja čerpať peniaze.

Zdroj: ArenaNet

Napríklad svetoznáma ARPG Patch of Exile od Grinding Gear Games je zadarmo a nijak nás ani neobmedzuje tým, že do hry nestrkáme peniaze. Na druhej strane v hernom obchode predávajú predražené kozmetické predmety a vychytávky, ktoré vám jemne uľahčia priebeh. Nespraví to vašu postavu silnejšou, ale krajšou a bude mať väčší inventár po návrate do mesta.

Druhým prípadom sú hry, ktoré priamo alebo nepriamo podporujú posilňovanie svojich avatarov za naše financie. Priamo je vtedy, keď si otvoríte obchod a môžete si napríklad kúpiť legendárny meč za 20 EUR, ktorý je jednoducho silnejší, ako hráčov, ktorý nevytiahol kreditku z peňaženky. Nepriamo to napríklad podporuje World of Warcraft. V ich obchode nepredávajú vylepšenia postáv, ale hernú menu, za ktorú si môžete kúpiť poriadnu zbroj z obchodu. Nie je to však lacný špás.

Existujú aj hry, ktoré to robia dajme tomu nenápadne ako Hearthstone. Je to kartová hra, kde si kupujeme balíčky s kartami, aby sme si mohli poskladať vhodný set. Balíky si kupujeme za hernú menu tým, že hráme, ale môžeme si za ne aj priamo zaplatiť. Takto sa istý hráči dostanú napred, ale čo je horšie, že Blizzard pridáva nové druhy balíkov, tak často, že normálny hráč s ťažkosťou stíha nazbierať kvalitné karty.

Zdroj: Activision Blizzard

P2W – Pay to Win

Pokiaľ si môžete zaplatiť za vylepšenie alebo iný náskok oproti iným, ako sme už spomínali vyššie, tak to sa nazýva P2W alebo Pay to Win. P2W je jeden z najviac nenávidených herných modelov, nakoľko to znevýhodňuje obrovské kvantum hráčov, preto aj takéto tituly nemávajú veľký úspech, ba ani dlhú životnosť. Týmto spôsobom väčšinou fungujú mobilné hry ako Clash of Clans alebo Candy Crush. Nie je to však nevídané aj u počítačových hier ako napríklad Neverwinter.

Teraz sa pozrime na platené hry, za ktoré musíme zacvakať, aby sme ich vôbec mohli hrať. Toto je určite príjemnejšia monetizácia, pretože nás nebudú frustrovať hráči, ktorý mávajú platobnými kartami. Stačí jedenkrát kúpiť alebo platiť mesačne na štýl Spotify alebo Netflix. Túto kategóriu by sme mohli rozdeliť ešte na B2P a P2P.

B2P – Buy to Play

V tomto prípade stačí hru len kúpiť a môžete hrať bez ďalších potrebných platieb alebo zvýhodnení za naše peniaze. Po autorizácií transakcie nám je vždy pridelená licencia, na základe ktorej si hru môžeme stiahnuť a následne spustiť a hrať. Licencia zvyčajne býva naviazaná na účet, pod ktorým bola hra kupovaná alebo na CD, pokiaľ sa jedná o fyzickú kópiu.

Zdroj: ArenaNet

Toto je u väčšiny hráčov preferovaný tip monetizácie. Jednoducho zaplatiť jednorazovú platbu a hra je kompletne naša bez toho, aby sme si mohli dokupovať outfity alebo iné veci. Väčšina vývojárov predáva k týmto hrám dodatky, expanzie alebo takzvané DLC (downloadable content), ktoré vám rozšíria napríklad príbeh či možnosti hrania. Takéto expanzie väčšinou vychádzajú po pomerne dlhej dobe od vydania originálnej hry.

P2P – Pay to Play alebo predplatné

Najväčšia hra s predplatným systémom je, pravdepodobne, World of Warcraft alebo po novom Final Fantasy XIV. Aby sme mohli hrať hru naplno, je nutné platiť si mesačne. Obidva tituly sú neskutočne populárne a nikto to nemusí ani počítať, aby zistil, že zarábajú obrovské prachy. Keď sa na to pozrieme z iného uhlu pohľadu, tak toto by mali vývojárom zaistiť financie na pravidelné vydávanie nového obsahu, nakoľko ide o žáner MMORPG, ktorý by mal byť pravidelný aktualizovaný, aby hráči mali neustále dôvod hrať ďalej a platiť pravidelne.

Zdroj: Activision Blizzard

Predplatné si však nemôže dovoliť každý titul alebo firma, preto ich je veľmi málo. Väčšinou, keď sa spoločnosti pokúšajú o P2P model, tak hra rýchlo zanikne alebo to musia urgentne zmeniť na B2P alebo Freemium. Tento proces nám predviedla pred pár rokmi nájdená hra Wildstar, ktorá sa pokúšala uspieť tam, kde aj World of Warcraft alebo Final Fantasy XIV.

Niektoré hry kombinujú množstvo monetizačných modelov. Najlepším príkladom bude asi World of Warcraft. Hru môžeme hrať F2P do úrovne 20, aby sme si hru odskúšali a nie je to časovo obmedzené. Ak chceme pokračovať ďalej až do úrovne 50, tak si to musíme predplatiť, a to nám odomkne všetky predchádzajúce expanzie. Aby sme si však zahrali najnovšiu expanziu, ktorá je pravidelne aktualizovaná alebo aspoň mala byť, tak je potrebné kúpiť aj celú hru. Takže, aby ste si World of Warcraft užili naplno, tak musíte vlastniť licenciu a ešte predplácať.

Okrem toho v hernom obchode nájdeme aj predražené herné servisy, ako zmeny rasy, serveru a podobne, ale aj kozmetické predmety. Môžeme tam nájsť aj P2W, nakoľko je možné kúpiť hernú menu za peniaze, a za to si nakúpiť kvalitnú zbroj.

Zdroj: Activision Blizzard

Dávajme si však pozor na takzvané krabice v niektorých hrách. Vo veľkom to napríklad používa CS:GO alebo League of Legends. Kúpime si krabicu, odkiaľ môžeme získať vzácny kozmetický predmet, ale šanca na to, že tam bude je extrémne nízka a mnohý ľudia na tomto strácajú obrovské množstvo peňazí. Nezabudnime aj na to, aby sme si neustále kupovali hry od overených dodávateľov, či už digitálnych alebo fyzických kópií. Pretože sa môže stať, že nadobudnutá licencia nemusí byť platná, legálne získaná alebo to môže byť účet s danou hrou, ktorý predajcovia niekedy skúšajú predať viackrát.

V dnešnej dobe už existujú aj hry založené na NFT a Crypto menách. Niektoré spoločnosti zarábajú aj pomocou Crowdfundingu, čo je niečo ako Kickstarter. To znamená, že samotný zaujemcovia o produkt zaplatia vopred, aby vývojári mohli hru vôbec vytvoriť. Ale tieto témy si rozoberieme v ďalších článku.

Pokiaľ sa zaujímate o hry a čokoľvek, čo s nimi súvisí, sledujte naše ďalšie články, ktoré vám prináša VÚB banka. Dozviete sa niečo o skin tradingu, Metaverse alebo crowdfundingu v hrách. Sledujte taktiež podstránku VÚB safepoint, kde nájdete tipy a triky o bezpečnosti na internete.


Zdieľať tento článok: