Ubisoft začlení NFT, blockchain a kryptomeny „play-to-earn“ do budúcich hier

Michael Nagel

02.11.21 15:22

Čas čítania 02:11

Ubisoft

Zdieľať tento článok:

Zdroj: ubisoft wallpaper

Je toto budúcnosť digitálnych hier?

Francúzsky vydavateľ a vývojár digitálnych hier Ubisoft oznámil, že chce byť kľúčovým hráčom v oblasti NFT a vyvíjať blockchain a koncepty „play-to-earn“ vo videohrách.

O čo má ísť? NFT sú nezameniteľné tokeny (non-fungible tokens). NFT je jednotka dát, ktorá sa nachádza na digitálnej databáze blockchain. Čo je technológia, ktorá funguje ako decentralizovaná databáza, umožňujúca uchrániť neustále sa rozširujúci počet záznamov. Každá jednotka NFT reprezentuje unikátnu digitálnu položku. Táto položka môže predstavovať digitálny zvuk, video či iný súbor.

prvý nft projekt vznikol už v roku 2015

NFT jednotka je unikátna, takže vlastníci súboru môžu dokázať, že ju skutočne vlastnia. NFT umožňujú, aby digitálne diela fungovali ako jedinečné a vytvorili formu digitálneho certifikátu (tokenu), ktorý ich verifikuje. Pokým samotné údaje možno kopírovať a zdieľať, token nie.

Podobne ako s kryptomenami, tak aj s NFT sa dá obchodovať. Stalo sa tak napríklad s gifom Nyan Cat (500 000 USD) alebo digitálnym umením od Beeple (69 miliónov USD). Dokonca aj prvý tweet CEO Twitteru Jacka Dorseyho. Aj iné celebrity už začali predávať obrázky NFT i napriek kritike kvôli poškodzovaniu životného prostredia.

The International Business Times uvádza, že Ubisoft investoval do blockchainovej hernej spoločnosti Animoca Brands a pridal oznámenie, že v budúcnosti integruje blockchainovú technológiu do svojich digtálnych hier. Presný charakter spôsobu použitia tejto technológie zatiaľ nebol špecifikovaný.

Vyššie uvedený play-to-earn je koncept zahŕňajúci vývojárov, ktorí budú poskytovať kryptomenu tým, ktorí hru hrajú. Podľa týchto zistení je možné usudzovať, že spomínanú menu by bolo možné získať prostredníctvom úspechov v hrách, a následne by sa dala minúť na digitálny tovar buď v samotnej hre, alebo na rozsiahlejšie položky priamo od Ubisoftu.

Ubisoft vidí v kryptogamingu veľký potencial

Generálny riaditeľ Ubisoftu Yves Guillemot v nedávnom rozhovore k zisku z tržieb uviedol, že blockchain je „veľmi atraktívny z dlhodobého hľadiska“. Uviedol tiež, že Ubisoft hodlá vytvoriť digitálne ekonomiky.

„Ako je zrejmé, dané odvetvie sa pravidelne mení. Blockchain považujeme za jednu z týchto revolúcií. Pomohlo by to k väčšiemu rozšíreniu možností hrania, čo by umožnilo viacerým hráčom získať skutočný obsah, čo znamená vlastníctvo obsahu. Domnievame sa, že vďaka tomu sa herný priemysel značne rozrastie.“

„Pracujeme s mnohými malými spoločnosťami, ktoré využívajú blockchain,“ pokračoval Guillemot, „a začíname mať dobré know-how, ako môžeme ovplyvniť sledované odvetvie. Chceme sa stať jedným z kľúčových hráčov.“ Finančný riaditeľ Ubisoft Frederick Duguet vyjadrenia Guillemota len potvrdil.

Nadnárodná softvérová a hardvérová vývojárska firma Sega oznámila, že plánuje predávať digitálny obsah NFT prostredníctvom technológie blockchain. Na druhej strane najväčší online objdnávateľ hier Steam dal najavo, že blockchain nepovolí a vyradí NFT hry zo svojej platformy. Proti čomu sa ozvala skupina NFT vývojárov a otvorene požiadala Steam, aby ich nechal na svojej platforme. A aby toho nebolo dosť, konkurenční Epic Games ich privítali.

Zdroje: ign, vg247, techbox, tibt

Zdieľať tento článok: