GrOgY: Možnosť reprezentovať Slovensko sa jednoducho neodmieta (Rozhovor)

Marek Harvan Harvan

17.11.21 21:56

Čas čítania 03:48

EsportoveZazitky

Zdieľať tento článok:

Zdroj: IESF

Fanúšikov CS:GO z celého sveta ohromil príbeh Slováka GrOgY-ho, ktorý išiel na MS v ešportoch ako divák vďaka súťaži od Orangeu, nakoniec skončil v samotnej reprezentácii a aj vďaka nemu sme postúpili zo základnej skupiny. Ako vníma udalosti posledných dní on sám, sme sa ho spýtali v našom rozhovore.

Zdravím GrOgY, CS:GO scénu obletela novinka o tom, ako si sa z pôvodnej role diváka stal reprezentantom Slovenska na Majstrovstvách sveta v Eliate. Ako si sa k tomu vlastne dostal?

Počas Majstrovstiev Slovenska sa konala súťaž od Orangeu o zájazd na MS do Eliatu s našou reprezentáciou, do ktorej som sa zapojil a náhodou vyhral. Tesne pred odletom bol jeden z hráčov našej reprezentácie, bohužiaľ, testovaný pozitívne, tak mi volalo vedenie Slovenskej asociácie elektronických športov, či náhodou neviem hrať CS:GO. Povedal som im rank, počet nahraných hodín a v zápätí prišla otázka, či by som chcel reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta ako hráč. Moja odpoveď bola jasná, ale ak by som vraj odmietol, tak by Slovensko nemoho nastúpiť a z turnaja by sme vypadli. Chalani mi neskôr hovorili, že už boli z bootcampu zbalení domov.


Čo ako prvé prebleslo hlavou, keď ti oznámili, že budeš hrať na majstrovstvách po boku hráčov z celého sveta?

Ťažko povedať, veľmi som tomu neveril, ale jednoznačne som sa tomu veľmi tešil. Prijal som celú túto ponuku reprezentácie, pretože takéto veci sa jednoducho neodmietajú.


Zdroj: Y-Zone


Okolo tvojho mena bol u fanúšikov na streamoch ale aj na zahraničných weboch poriadny hype. Spomínali ťa na svojich sociálnych sieťach viaceré zvučné mená z profi hernej scény. Ako si prežíval to, že si zrazu videl svoje meno na takýchto miestach?

Videl som, že okolo tohto kuriózneho príbehu bol veľký hype, hlavne po tom prvom dni, ale veľmi som to popravde nespracoval. Prišlo mi to trochu nereálne. Chodili za nami počas turnaja aj hráči z rôznych krajín a delegáti a pýtali sa “Where is GrOgY?” nakoľko na drese som mal pochopiteľne meno pôvodného hráča.


Aká si úroveň a koľko hodín máš nahráte v CS:GO?

V CS-ku mám nahratých okolo 7 000 hodín a hrám ho už relatívne dlho, ale nikdy som ho nehral na nejakej profesionálnej úrovni. Toto bol pre mňa prvý LAN turnaj v živote.


Si motivovaný po týchto MS trénovať ešte viac?

Ťažko povedať, či som motivovaný trénovať po týchto MS. Hrám jednoducho pre radosť, lebo ma to baví. Neviem, či by som to zrovna nazval tréningom.

Zdroj: IESF


Dozvedeli sme sa, že hráš za univerzitný tím ESPORT STUBA a študuješ na fakulte architektúry v 4. ročníku. Aké sú tvoje ambície do budúcna v hernej oblasti ?

Áno, hrám za ESPORT STUBA, študujem tam architektúru, ale ťažko povedať, čo bude so mnou po týchto MS. Jednoznačne ale viem, že chcem doštudovať vysokú školu, lebo ma architektúra veľmi baví a chcem v nej aj ďalej pokračovať. Uvidíme, či sa niečo udeje aj v rámci ešportov.


Ako hodnotíš svoj reprezentačný debut? Si so sebou spokojný v porovnaní s ostatnými hráčmi?

Svoj reprezentačný debut hodnotím asi tak, že najprv som bol prekvapený, že to išlo celkom fajn a bohužiaľ, v tých neskorších zápasoch vo formáte BO3 sa mi na niektorých mapách moc nedarilo a bol som z toho dosť sklamaný. Predsa len, pri rozhodujúcich mapách sme vyhrávali 8:0, neskôr 11: 3 a napokon sme prehrali 16:19 po predlžení. Vo vypätých situáciách je to veľký tlak na psychiku. Pri takýchto okolnostiach musíte byť skúsenejší a zachovať chladnú hlavu, aby ste sa s nimi vedeli vyrovnať.


Vašim prvým súperom na MS bolo Severné Macedónsko, ktoré ste dokázali poraziť 16:14, Mexiko ste v ďalšom zápase doslova rozdrvili 16:1. Aké emócie panovali v tíme po prvom dni?

Emócie po týchto dvoch vyhraných zápasoch boli výborné a veľmi sme sa z toho tešili. Po prvom dni sme si išli celý čas po výhru.

Zdroj: Y-Zone


Odveta proti Severnému Macedónsku však nebola práve najšťastnejšia. Po prehre 2:1 ste sa prepadli do Losers Bracketu. V čom bol tento zápas iný?

Bola to trošku nepríjemná prehra, ale stále sme mali hlavy hore. Ten zápas v podstate nebol v ničom iný, Inferno nám vyšlo. Neviem, možno sme mali trošku menej šťastia, hovorím, môj výkon v niektorých týchto zápasoch nebol, ako by som si predstavoval.


Vašou poslednou šancou na záchranu bol zápas proti Švédsku, ktoré sa ale považovalo za jedného z favoritov celého turnaja. Ako hodnotíš zápas so Švédskom?

Myslím si, že proti Švédsku sme mali jednoznačne vyhrať. Verili sme si, ale, bohužiaľ to nevyšlo. Urobili sme tam niekoľko chýb, ktoré nás pripravili o mapu Inferno a nakoniec aj o Vertigo.


Aká bola atmosféra na MS a čo si si z turnaja odniesol?

Musím povedať, že som príjemne prekvapený z celej atmosféry na MS. S chalanmi sa mi super hralo a aj ľudsky sme si veľmi sadli. Som rád, že mám za sebou takúto cennú skúsenosť a určite na ňu do smrti nezabudnem.


My GrOgY-mu ďakujeme za rozhovor i za reprezentáciu našej krajiny na majstrovstvách sveta. Sme radi, že sme na tohtoročných MS zažili to, čo bolo v našej súťaži sľubované, a teda #EsportoveZazitky. Mimochodom súťaž o rôzne ceny stále pokračuje. Viac info o hernej súťaži s Orange nájdete tu: https://yzone.sk/projects/23/esport-s-orangeom

Zdieľať tento článok: