BATCORE: "Ako hráči sme boli nespokojní zo zlého výkonu a vysokých cien serverových hostingov. Preto sme si vytvorili vlastný!"

Matej Koreň

14.03.22 13:00

Čas čítania 05:23

hosting

Zdieľať tento článok:

Zdroj: BATCORE

Batcore.eu je projektom, ktorý zkrsol v hlavách bežných gamingových nadšencov. Na začiatku bola frustrácia partie nadšených hráčov Minecraftu z drahých a nekvalitných serverových hostingov, z ktorej neskôr vznikol ambiciózny slovenský projekt pre hráčov online titulov s tisíckami spokojných klientov. Erika Czukára, CEO spoločnosti Batcore, sme sa opýtali na to, ako presne Batcore vznikol, čo všetko môže hráčom ponúknuť a aké s ním majú plány do budúcnosti.

Kedy a ako vznikla myšlienka založiť spoločnosť Batcore?

Myšlienka vytvoriť našu spoločnosť Batcore vznikla v roku 2015. Ako hráči sme boli nespokojní a zničení zo zlého výkonu a zbytočne vysokých cien hostingových serverov. Boli to roky, keď sme vedeli, že komunitu potešíme našim plánom hostovania za najlepšie ceny na trhu.


Boli začiatky jednoduché alebo ste sa aj napriek svojim technickým znalostiam stretávali s nejakými problémami?

V roku 2020 sa otvorili brány nášho hostingu. Ako začiatky každého projektu aj tu to bolo spočiatku zložité. Na začiatku poskytovania sme mali dostupných 5 dedikovaných serverov. Tieto dedikované servery slúžili prevažne na správny chod nášho hostingu a celkovú výpočtovú techniku pre hosting. Vybrali sme si relatívne spoľahlivého poskytovateľa umiestneného v Nemecku.

Za relatívne krátky čas sme poskytovali cez 500 služieb na 25 dedikovaných serveroch. Tento počet sa do dnešného dna navyšuje podľa aktuálneho dopytu na trhu. Na konci roka 2021 sme dostali nápad postaviť si vlastné servery a neprenajímať si ich od tretích strán. Na základe tejto inšpirácie sme začiatkom roka 2022 začali nakupovať hardware a stavať naše vlastné servery pod značkou Batcore.

Zdroj: BATCORE

Takže všetci vo firme ste gameri, ktorých spojilo spoločné poslanie - priniesť niečo lepšie. Čo vám teda predtým ako hráčom na trhu s hernými servermi chýbalo najviac a ako ste to chceli zosobniť vo svojom produkte?

Ako som už spomínal skôr, vadila nám hlavne cena za poskytované služby. A keďže sme všetci nadšenci svetovo úspešnej hry Minecraft, mali sme servery na iných hostingoch. Avšak pri hrách nás nikdy netešili ani pády nášho serveru alebo neskutočné lagy. Nie je príjemné viac času riešiť problémy so samotným serverom, ako na ňom hrať. V našom prípade sa staráme o našich klientov tak, aby mali svoje servery stále dostupné a pripravené na príjemné hranie bez problémov. Toto robí náš projekt tým čím je dnes.


A čo váš názov Batcore? Má nejakú špeciálnu symboliku?

Veľa sme nad našim terajším názvom špekulovali. Hľadali sme špeciálne zahraničné názvy, aby sme neboli zaujímaví len pre SK/CZ trh, ale aby sme oslovili aj zahraničných klientov. Boli sme nadšenci rýchlosti, výdrže a sily. Preto sme zvolili umiestniť do názvu jemný náznak netopierov. Preto sme do pozadia nášho loga umiestnili netopiere. Myslíme, že toto presne vystihuje náš projekt.


Trh s hernými servermi je relatívne rušným miestom, kde si chce každý odhryznúť z pomyselného koláča. Aké sú hlavné výhody Batcore oproti koncurencii?

Od začiatku nášho pôsobenia si zakladáme na našom mene a na našej cene. Predovšetkým však chceme, aby mal každý klient po ruke technickú podporu, či sa jedná o sviatok, deň, noc alebo víkend. V našom prípade toto nie je žiadna prekážka. Sme dostupní 24/7 každý deň. Tešíme sa najmä, že túto podporu a priateľský prístup doteraz ocenil každý klient. Samozrejme, dodávame vysoký štandard kvality a dostupnosť služieb na 99,9% po celý rok.


Pokiaľ si chce niekto kúpiť svoj privátny domáci server a rozbehať na ňom Minecraft, ale váha, či si predsa len nepredplatiť služby, ako sú tie vaše. Čo by ste mu poradili?

Určite treba zvážiť možnosť fungovania servera 24/7, taktiež by som osobne zvážil aj svoje pohodlie ovládania a nastavovania svojho servera. Naše administračné prostredie je totiž navrhnuté tak, aby sa v ňom vedel orientovať aj nováčik. V prípade privátneho domáceho servera to ovládanie a celkové udržanie servera „na živú“ nemusí byť také pohodlné a ľahko zvládatelné. Máme s tým vlastné skúsenosti z minulosti.

Zdroj: BATCORE

Zrejme najznámejšou hrou na poli hostovaných serverov je už spomínaný Minecraft. Poskytujete svoje služby aj pre iné hostingové platformy? Aká je najobľubenejšia platforma medzi zákazníkmi?

Určite áno. Poskytujeme už spomínané servery pre platformu Minecraft, CS:GO, MusicBot pre svoj Discord alebo TeamSpeak3. Tiež VPS Servery a po novom sme spustili herné servery pre platformu RUST. Medzi týmito službami je najviac žiadaný Minecraft a VPS Servery.


Je nutné si predplatiť hosting na dlhšie obdobie alebo ponúkate aj možnosť predplatiť si hosting na kratšiu dobu? Poprípade je možné si ho vyskúšať zadarmo?

Viazanosť nie je podmienkou a nie je to nutná. Klient si vie zaplatiť server aj na 1 deň alebo si ho vyskúšať aj zdarma pri objednávke a vložení kódu „testing“ do objednávky.


Aký dlhý je proces od objednania služby po spustenie reálnej prevádzky?

Do spustenia reálnej prevádzky servera sú asi 3 dôležité kroky. Registrácia na stránkach www.batcore.eu, dobitie kreditu v ľubovoľnej hodnote od 1€ na platenie svojho servera. Potom ide už len o samotnú objednávku produktu. Po objednávke je server ihneď dostupný a pripravený na hranie.


V rámci serverov sa vždy jedná o techniku, ktorá môže občas prestať pracovať korektne. Aký hardvér používate, poprípade, akým spôsobom sa na vás zákazník môže obrátiť, pokiaľ niečo prestane fungovať tak, ako má?

Toto je veľmi špecifické, môže ísť o problém na našej strane, či už nesprávne vytvorený server alebo iný komunikačný problém medzi serverom a našou technikou. Samozrejme, môže ísť len o chybnú konfiguráciu súborov na serveri klienta. Ak sa nám klient ozve, že má ťažkosti, sme ochotní poradiť a napraviť ich ihneď, či už ide o problém z našej strany alebo aj o problém na strane klienta. Zvyčajne klientom pri prvej konfigurácii ich serverov aj pomáhame, aj keď toto by mala byť práca samotného klienta.


Čo sa týka platieb, všimol som si, že ponúkate najrôznejšie možnosti úhrady, medzi ktorými si zákazníci určite vyberú. Okrem tých štandardných tam človek nájde napríklad aj platby v Bitcoinoch.

Možnosti platieb sa snažíme stále rozširovať, platba v Bitcoinoch je taký (ne)štandard, čo sa týka platenia napr. herných serverov.

Zdroj: BATCORE

Využívajú zákazníci platbu prostredníctvom kryptomien často?

V našom prípade by som asi nepovedal, že táto možnosť úhrady služieb je u nás rozšírená. Už len z dôvodu, že naši klienti sú mladší a nemajú možnosť platiť takýmto spôsobom. Zvyčajne klient platí online platobnou kartou, Paypal alebo Paysafecard. Myslíme, že toto sú najviac používané platobné metódy a určite je to ľahší spôsob platby, ako je Bitcoin.


Ako vaše podnikanie ovplyvnila pandémia a čo plánuje Batcore do budúcnosti? Máte nejakú víziu alebo konkrétne ambície?

Rok 2020 a 2021 bol pre každého z nás tvrdý oriešok. Avšak z nás sa nemôže sťažovať nikto. Toto boli pre nás roky, keď sme rozšírili svoj team, spustili novú klientsku zónu, zmodernizovali naše webové stránky a naviazali hodnotné spolupráce, ktoré pretrvávajú dodnes.

Ako umiestnenie našich serverov pre lepší herný zážitok sme si pred časom vybrali Českú republiku. Behom roka 2022 tam máme v pláne umiestniť prvé dedikované servery a presunúť na ne väčšinu našej klientely. Plánujeme spustenie vlastnej hernej administrácie pre ešte lepšie pohodlie ovládania služieb pre klientov. Dosiahli sme počet cez 2000 registrovaných užívateľov, spustili sociálne siete a aktívne vkladáme potrebný obsah, skladáme vlastný hardware s cieľom poskytovať tie najlepšie služby nielen v krajinách SK/CZ, ale aj v zahraničí.

Tak to vyzerá naozaj ambiciózne. Ďakujeme veľmi pekne za rozhovor pre YZONE.sk a želáme vám veľa úspechov.

Ďakujeme aj my.

Zdieľať tento článok: