Čo sú krypto-hry a monetizačný model P2E?

Štefan Švec

27.05.22 19:10

Čas čtení 03:07

Krypto-hry

Sdílet tento článek:

Zdroj: NASACADEMY

Zatiaľ čo niektoré odvetvia utrpeli od roku 2020, tak herný priemysel prosperoval a neprestajne pokračuje vo svojom vzostupe. Ľudia sa obrátili na hry počas dlhých lockdownov, aby vyplnili svoj voľný čas. V poslednom období bol zaznamenaný nový trend, ktorým je vzostup hier založených na Blockchaine. Kryptomeny kombinujú tieto dve technológie, či už prostredníctvom NFT trhu, alebo tým, že hráčom umožňujú získavať krypto-odmeny hraním hier. Kryptomena v hernom priemysle sa údajne ukazuje ako úspešná kombinácia.

Tento článok a seriál VÚB Safe Point ti prináša VÚB banka.

Vysvetlime si, čo sú krypto-hry

Tradičné hry, aké poznáme sú centralizované, čo znamená, že skúsenosti ani predmety, ktoré nazbierame nemôžu byť použité v iných hrách. Krypto-hry túto bariéru prekonali pomocou technológie Blockchain. Takže hráči môžu používať svoje získané predmety aj v iných krypto-herných projektoch.

Ďalšou zaujímavou časťou krypto-hier je možnosť zarábania reálnych peňazí. Toto je nový monetizačný herný model nazývaný Play to Earn (P2E), v preklade zarábaj hraním. Ak by ste sa chceli dozvedieť viacej o monetizačných modeloch, tak čeknite náš predchádzajúci článok.

Ako príklad si zoberme hru Axie Infinity. Hráči si kúpia postavu nazývanú Axie, ktorú potom dotiahnu na vyššiu úroveň a následne ju môžu predať za vyššiu cenu alebo s nimi môžu bojovať a získavať SLP a AXS, čo sú Ethereum kryptomena.

Zdroj: Axie Infinity

Ako krypto-hry fungujú?

Hry už dlho majú rôzne elementy, ktoré nájdeme aj v krypto alternatívach. Hráči môžu použiť reálne peniaze, aby si kúpili hernú menu alebo získali nejaký predmet z herného obchodu. Otázkou však je, čo na blockchain hrách láka investorov a hráčov?

Jedným z najväčších dôvodov, prečo sa krypto-hry rozbehli je vlastníctvo. Hráči v týchto hrách vlastnia to, čo získajú alebo si kúpia. Druhým dôvodom je zarábanie tým, že hru hrajú. Presný opak P2P modelu ako napríklad World of Warcraft, kde je potrebné peniaze pravidelne investovať, aby sme dostali z hry, čo najviac. Krypto-hry však hráčom umožňujú v hre zarábať a nie len investovať, aby sa to dalo hrať.

Aké hrozby sa ukrývajú v P2E hrách?

Všetko to síce znie krásne, priam až neuveriteľne, ale aj krypto-hry majú svoje negatíva. Tieto hry môžu mať nejaké vstupné bariéry. Zoberme si rovnaký príklad, Axie Infinity vyžaduje, aby sme mali aspoň tri Axie postavičky, predtým než môžeme hrať. Najlacnejší Axie stojí približne 100 EUR, takže musíte najprv vložiť čiastku aspoň 300 EUR. Práve tieto vysoké investície môžu odradiť priemerných hráčov, ktorý si kúpia hru za 60 EUR a celú ju prejde, bez ďalších investícií, nakoľko 100 EUR nestojí žiadny herný titul.

Ďalším negatívom je, že môžeme stratiť Token alebo NFT. Toto sa môže stať, keby sme sa ich snažili poslať do peňaženky, ktorá nepodporuje daný typ NFT alebo ak by sme sa stali obeťou podfuku. Tieto podfuky hráčov niekedy stoja aj stovky miliónov EUR. Risk, že sa niekto pokúsi obohatiť na úkor druhého je pri krypto-hrách ešte vyšší ako pri klasických kryptomenách, pretože prevádzkovatelia sa nemusia riadiť niektorými štandardmi, ako napríklad boj proti praniu špinavých peňazí, čo môže zvýšiť riziko podvodov.

Zdroj: CoinMarketCap

Okrem nepodporujúcich peňaženiek a zlomyseľných ľudí tu je hrozba, ktorou trpia všetky kryptomeny a nie len tie zasadené do herného priemyslu. Hovoríme o cenovej nestabilite. Hodnota kryptomeny neustále stúpa a klesá, čo sa niekedy dostáva aj do extrémov. Niektoré krypto-hry obmedzujú, ako často si môžete svoj zárobok vybrať. To znamená, že ak si momentálne nemôžete vybrať to, čo ste si získali v hre a cena kryptomeny dovtedy klesne o polovicu, tak hráči nemajú čas znížiť svoje straty.

Rovnako ako pri štandardných online hrách, tak Blockchainové hry sa tiež zmocňujú takzvaných krabíc, z ktorých nám získavame náhodné predmety s tým, že čím vyššia rarita, tým nižšia šanca na získanie. Jednoducho to je podporovanie gamblingu a krypto-hry sa to snažia podporovať.

Pozrime sa ako vyzerajú krypto-hry:

Kryptomena môže byť skombinovaná viac-menej s hocijakým herným žánrom. Či uź ide o závodné, MMO, bojovké alebo taktické tituly. Vybrali sme pre vás rôznorodé príklady krypto-hier.

Axie Infinity

V prvom rade je potrebné investovať do Axie postavičiek a následne s nimi môžete zbierať veci, bojovať alebo zvyšovať ich úroveň

The Sandbox

The Sandbox je MMO krypto-hra s otvoreným svetom, v ktorej objavuejte svet, kupujete si pozemky a na nich budujete a tvoríte.

Illuvium

Illuvium je hra na štýl Teamfight Tactics od spoločnosti Riot Games.

Pokiaľ sa zaujímate o hry a čokoľvek, čo s nimi súvisí, sledujte naše ďalšie články, ktoré vám prináša VÚB banka. Dozviete sa niečo o skin tradingu, Metaverse alebo crowdfundingu v hrách. Sledujte taktiež podstránku VÚB Safe Point, kde nájdete tipy a triky o bezpečnosti na internete.

Zdroje: B2C, Currency, NASACADEMY

Sdílet tento článek: