Square Enix má veľké plány s blockchain hrami a NFT. Hráči sa však proti tejto technológii búria!

Michael Nagel

04.01.22 09:03

Čas čítania 02:16

Square Enix

Zdieľať tento článok:

Zdroj: Yzone.sk

Neubehol ani týždeň z roku 2022 a už ďalší veľký vydavateľ digitálnych hier Square Enix sa chváli metaverzom a blockchain projektami a zároveň plánuje investovať viac do tejto "špekulatívnej" budúcnosti.

Podľa prezidenta Square Enix Yosukeho Matsudu by vydavateľ mohol v budúcnosti dokonca vydať svoje vlastné NFT (non-fungible token).

V novoročnom otvorenom liste zverejnenom 1. januára prezident Matsuda predstavil stovky trendy slov a fráz v snahe presvedčiť ľudí, že plány Square Enix zahŕňajúce technológiu metaverza, NFT a blockchain nie sú až také šialené. Zatiaľ čo sa list dotýka rôznych tém, vrátane metaverza a AI v hrách, z väčšiny z nich sála Matsudovo vzrušenie okolo NFT a budúcnosti kryptotechnológií.

Podľa Matsudu bol rok 2021 NFT: Year One a očakáva, že táto technológia v budúcnosti prerazí „medzi širokú verejnosť“. V skutočnosti je trochu zložité analyzovať, čo chce Matsuda povedať, pretože znie skôr ako niekto, kto kopíruje a vkladá módne slová a nápady z iných článkov do Word dokumentu, pričom sa snaží dosiahnuť určitý počet slov.

Zdroj: thehiu

Tu je napríklad úryvok z listu, ktorý hovorí o NFT projektoch a o tom, ako zjavne pomôžu ľuďom vytvárať obsah vytvorený používateľmi pre niektoré hry: „Uvedomujem si, že niektorí ľudia, čo „hrajú pre zábavu“ a v súčasnosti tvoria väčšinu hráčov, vyjadrili svoje výhrady voči týmto novým trendom. A to je pochopiteľné.

Verím však, že sa nájdu ďalší, ktorých motiváciou je „hrať, aby prispeli“, a ja chcem prispieť k tomu, aby bola hra vzrušujúcejšia. Tradičné hranie neponúkalo žiadnu výslovnú motiváciu tejto druhej skupine ľudí, ktorých striktne motivovali nekonzistentné osobné pocity ako dobrovoľnosť.

Táto skutočnosť nesúvisí s obmedzeniami existujúceho UGC (obsah vytváraný používateľmi). UGC vznikol výlučne kvôli túžbe jednotlivcov po sebavyjadrení a nie preto, že by existoval nejaký explicitný stimul, ktorý by ich odmenil za ich tvorivé úsilie. Vnímam to ako jeden z dôvodov, prečo nebol vytvorený zásadný obsah hernou komunitou, čo by zmenil hru.“

Zdroj: Wikimedia.org

Nikde v tomto liste, z ktorého sa herní vývojári a hráči donekonečna vysmievajú na sociálnych sieťach, Matsuda v skutočnosti neuvádza žiadne podrobné plány alebo nápady, ako Square Enix implementuje technológiu blockchainu do svojich hier, do ktorých hier by konkrétne NFT technológia mohla byť integrovaná alebo dokonca akékoľvek dôkazy o tom, ako táto kontroverzne vnímaná technológia zlepší tituly. Namiesto toho list znie skôr ako to v skutočnosti je: Spôsob, ako presvedčiť investorov a akcionárov, že Square Enix je úplne nadšený všetkými týmito NFT projektmi a metaverzami.

Nič z toho neprekvapuje. Square Enix už minulý rok ponoril svoje korporátne prsty do NFT vôd, aby bolo jasné, že spoločnosť má s blockchainovým hraním väčšie plány. Prezident Square Enix chce, aby sa spoločnosť pripojila k rastúcemu zoznamu vydavateľov hier a štúdií, ktoré pripravujú, prijímajú alebo sa ospravedlňujú za plány na zavedenie NFT do digitálnych hier.

Firma Ubisoft minulý mesiac nahnevala množstvo ľudí (vrátane niektorých vlastných zamestnancov), keď oznámila plány na vnesenie nudne vyzerajúceho NFT vybavenia do hry Ghost Recon, ktorú už nikto nehrá. Ďalšie štúdiá oznámili NFT plány, no zrušili ich po tom, čo odpor hráčov narástol.

Zdroj: square-enix, vg247

Zdieľať tento článok: